Hyvänlaatuinen asentohuimaus

Hyvänlaatuinen asentohuimaus

25 marraskuu, 2013 - 10:53

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus. Sen oireena on kohtauksen omainen, voimakas, kiertävä muutamia sekunteja kestävä huimaus, joka liittyy asennon muutoksiin. Huimausta aiheuttavia asentoja voivat olla mm. makuulle meno, kyljen kääntäminen, makuulta istumaan nousu tai pään taivuttaminen. Yleensä huimauksen jälkeen tulee pidempikestoinen pahoinvointi jopa oksennus. Useimmilla huimausoireisto uusiutuu ajan kuluessa.

Minulla oireet alkoivat ensimmäisen kerran noin 13 vuotta sitten voimakkaana karusellimaisena kiertohuimauksena, jonka jälkeen voin pahoin ja oksensin. Aina kun vaihdoin asentoa ja käänsin päätäni, niin huone alkoi pyöriä ja silmissä tuli esille silmävärve, jolloin silmät liikkuivat laidasta laitaan. Huimaus oli niin pelottavaa ja voimakasta, että päädyin oireideni kanssa Jorvin päivystykseen, jossa lääkäri totesi kyseessä olevan hyvänlaatuinen asentohuimaus.

Ihmisen sisäkorvassa sijaitsee sekä äänen että asennon ja liikkeen aistimiseen erikoistuneet rakenteet. Huimauksen aiheuttaa sisäkorvan kaarikäytävään kulkeutunut sakka, joka liikkuessaan antaa herkille sisäkorvan aistinsoluille virheellistä informaatiota pään liikkeistä.

Hyvänlaatuiseen huimaukseen ei ole lääkettä vaan huimausta hoidetaan asentohoidolla, jossa käytetään liikesarjoja niin, että saadaan kaarikäytävät tyhjennettyä sakasta.

Oireet voivat joskus olla lievempiä eikä niihin aina liity kiertohuimausta. Omalla kohdallani muita oireita on lukemisen vaikeutuminen, teksti liikkuu ja on sameaa, olotila on kuin olisi laivalla tai kävelisi pumpulissa. Minulla oireet saattavat kestää päivistä useisiin viikkoihin.

Asentohoitoharjoitteita alan tekemään heti ennakoivien oireiden ilmaannuttua. Harjoitteet aiheuttavat pahoinvointia ja siksi niitä ei mielellään tekisi, koska huimausoireet provosoituvat. Mieltä rauhoittavaa on se, ettei mistään vakavasta sairaudesta ole kyse, eikä niitä oireita onneksi ole jatkuvasti.

Kirsi Silvonen
Fysioterapeutti

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut