Värikkäitä laastareita?

Värikkäitä laastareita?

10 kesäkuu, 2013 - 22:36

Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä. Urheilutapahtumat ovat varmasti yksi eniten näkyvyyttä tarjoava kanava, jonka takia kinesioteippi on herättänyt mielenkiintoa hyvin laaja-alaisesti. Tästä kertovat myös monet julkaisut aiheesta eri aikakausilehdissä.

Pohjautuen kinesioteipin keksijän, Kenzo Kasen, näkemykseen sitä käytetään eri tavoin riippuen teippauksen kohteesta esimerkiksi nivelside-, lihaskalvo-, imusuonisto- ja lihastekniikoilla. Kinesioteippi hyödyntää ihon ja lihasten ominaisuuksia tukien kudoksen parantumisprosessia ihon olennaisia ominaisuuksia simuloivan teipin avulla. (Kase, Wallis & Kase 2003)

Kinesioteippausta voidaan käyttää muun muassa:

  • kivun lieventämiseen
  • liikkuvuuden parantamiseen
  • lihaksen aktivoimiseen
  • verenkierron, aineenvaihdunnan ja nestekierron vilkastuttamiseen(lymfateippaus)
  • liikkeen/kehon tuntemuksen parantumiseen
  • tietoisuuden ja huomioimisen tehostamiseen
  • psykologisiin tekijöihin vaikuttamiseen

(Langendoen 2011)

Uusimpien tutkimusten perusteella kinesioteippi näyttäisi ainakin lieventävän kipua sekä parantavan kivutonta liikerataa lyhyellä aikavälillä (Kalron & Bar-Sela 2013), esimerkiksi olkapään pinnetilassa tai kiertäjäkalvosimen kiputilassa (Thelen, Dauber & Stoneman 2008) sekä niskan akuutissa retkahdusvammassa (Gonzáles-Iglesias ym. 2009). Lymfateippauksen teho perustuu vielä paljon käytännön kokemukseen, sillä tutkittua ja luotettavaa tietoa on hyvin vähän.  Eräässä eläintutkimuksessa todettiin lymfateippauksen edistävän nestekiertoa yli 24,5 %:lla, kun teippaus yhdistettiin passiivisiin liikkuvuusharjoituksiin. (Shim , Lee & Lee 2003) Toisessa tutkimuksessa rintasyöpäleikkauksen jälkeisiä nestekerääntymiä (seroomia) pystyttiin pienentämään lymfateippauksen avulla (Bosman & Piller 2010). Lymfateippausta voi käyttää esimerkiksi leikkausten ja syöpien jälkeisiin turvotuksiin (huomioitava imusolmukkeiden poistot ja sädetysalueet), raskauden aikaisiin turvotuksiin sekä erilaisiin kroonisiin turvotustiloihin kuten primaariin lymfodeemaan (lue lisää turvotuksista aiemmasta artikkelista Kesä tulee, niin myös turvotus – lymfaterapialla kevyempi olo).

Huolimatta kinesioteipin saamasta huomiosta, sen vaikutuksista tiedetään vielä vähän, josta kertovat siitä tehtyjen tutkimusten määrä sekä ristiriitaiset tulokset. Tästä huolimatta kinesioteippiä voidaan hyödyntää osana fysioterapiaa monenlaisiin käyttötarkoituksiin sen vähäisistä riskeistä johtuen.  Ehdottomia vasta-aiheita teippaukselle ovat allergiat teipille tai sen liimalle, syöpähoidot, kuume, ihorikot sekä laskimotulehdukset ja -tukokset. Miten kinesioteippi auttaa, on toistaiseksi vielä arvoitus, mutta tulevaisuuden tutkimukset tuovat tähän toivottavasti vastauksia.

Minja Järvinen
Fysioterapeutti (AMK), Vodder-lymfaterapeutti

Julius Luomajoki
Fysioterapeutti (AMK), OMT-erikoistuva

Suvi Paulamäki
Fysioterapeutti (AMK), erikoistuva manipulatiivinen ft./Maitland-concept®

suomi
Julkaistu: 25.11.2013
Hyvänlaatuinen asentohuimaus on yleisin huimausta aiheuttava sairaus, mutta voimakkaiden tuntemusten mukaan se ei tunnu kovin hyvänlaatuiselta vaan pikemmin tulee mieleen, että onko kyseessä joku vakava sairaus.
Julkaistu: 28.10.2013
”Issias”, jolla tyypillisesti tarkoitetaan alaraajaan säteilevää alaselkäkipua, on varmasti monille tuttu sanana.
Julkaistu: 7.10.2013
Mitä voice massage -terapia on? Voice massage -terapia on hengitykseen ja siihen läheisesti liittyvien lihasten rentouttamista ja aktivoimista niin, että otetaan huomioon luisten rakenteiden elastisuus sekä asentoryhti.
Julkaistu: 23.9.2013
Jokainen meistä on varmasti joskus ollut väsynyt tai uupunut esimerkiksi liian vähäisen unen tai työstä aiheutuneen stressin takia. Tuolloin vireystilan vaihtelut, tarkkaavaisuuden häiriöt ja mielialan vaihtelut lisääntyvät.
Julkaistu: 3.7.2013
 Lenkkipolut ovat sulaneet jo hyvän aikaa sitten pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Hellepäivät lämmittävät lenkkipolkuja ja innokkaimmat kuntoilijat ovat jo osallistuneet kesän juoksutapahtumiin. Esimerkiksi Helsinki City Run keräsi tänä vuonna hieman alle 18 000 osanottajaa.
Julkaistu: 24.6.2013
Kuntoutuksen suunnittelu perustuu kuntoutujan kokonaistilanteen arviointiin, joka edellyttää luotettavien arviointimittareiden käyttöä.
Julkaistu: 10.6.2013
Moniin urheilulajeihin näyttää kuuluvan jo lähes vakiovarusteena eri puolille kehoa liimatut värikkäät teipin suikaleet. Näitä suikaleita näkee myös urheilijoiden lisäksi enenevässä määrin kadulla vastaan tulevilla ihmisillä.
Julkaistu: 4.6.2013
Heseva-Kuntoutukseen on työllistynyt muistini mukaan ainakin kuusi fysioterapeuttia, joiden ensimmäinen kontakti yritykseen on tapahtunut opiskelijan ominaisuudessa heidän saapuessaan harjoittelujaksolle. Opiskelijoiden ohjaaminen on ollut osa toimenkuvaani yli 15 vuotta.
Julkaistu: 27.5.2013
Kesä tulee ja ilmat lämpenevät. Päivän jälkeen jalat tuntuvat raskaille ja väsyneille.  Sukkien raidat nilkassa sekä varvastossuista jääneet painaumat jalkapöydän päällä kuulostavat monesta varmasti tutulle.
Julkaistu: 13.5.2013
Jokainen on varmaan joskus nukahtanut sohvalle huonoon asentoon ja herännyt aamulla käsi puutuneena. Tai istunut tuolilla niin että jalka on puutunut. On kuin sinulta puuttuisi toinen jalka, etkä pysty lähtemään kävelemään.

Sivut